27 Ocak 2008 Pazar

GENEL : Gizli numarayı nasıl engellersiniz?

İşte cep telefonunuzdan yapacağınız çok basit işlem..


Artık cep telefonlarından yapılabilen yönlendirmeyle gizli numara çağrıları engellenebiliyor.

1 Ocak 2008 tarihi itibariyle GSM operatörleri üzerinden gizli numarayla arama dönemi sona erdi. Ancak, GSM abonelerinin bu konudaki şikayetleri bitmedi. Çünkü, yine gizli numarayla arama yapılabiliyor. Günümüzde numara gizlenerek yapılan aramalar hoş karşılanmıyor. Ayrıca, gizli numara yöntemiyle kişiler rahatsız edilebiliyor. İşte bu sorundan kurtulmak çok basit bir işlemle mümkün olabiliyor. Ancak, cep telefonlarından yapılabilen basit bir işlemle gizli numaralar deşifre edilebiliyor.

Hangi GSM numarasını kullanıyor olursanız olun telefonunuzla (yıldız 253 kare) tuşlarına basıp arama yapın. Bağlı olduğunuz GSM operatörü size sesli cevap vererek gizli numaradan aranamayacağınızı bildirecek. Böylece, gizli numarayla sizi aramak isteyenler engellenmiş olacak. Yapılan bu işlemden sonra numarasını gizleyerek sizi arayan abonelere bağlı oldukları GSM operatöründen (Numaranızı gizlediğiniz için arama yapamıyorsunuz) mesajı iletilecek. İlgili abone gizleme işlemini iptal etmediği sürece de sizi arayamayacak.

İHA

(Alıntıdır)


25 Ocak 2008 Cuma

GENEL : MELATONİN

Melatonin denilen hormon beyinde ve sadece 23.00 ile 05.00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur.
Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Kıtalararası yolcu uçaklarında meydana gelen ve jetlag denilen hadisenin sebebi de bu hormondur. (Jetlag, 7saatten fazla uçak yolculuğu yapanlarda uyku ve yemek saatlerindeki değişiklikten dolayı vücut dengesinin bozulmasıdır. Yani bir anlamda gecenizin ve gündüzünüzün birbirine karışmasıdır.) Hormon diğer antioksidan tesirlerini de güçlendiriyor, kanserli hücrelere karsı koruma sağlıyor, üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini de oluşturabiliyor.
Su anda bu hormon yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da üzerinde önemle durulan bir hormon. İşin can alıcı noktalarından birisi hormonun çocuklar üzerindeki tesiridir. Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden istenen bir husus da çocukların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları.
Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak, bu hormon ışığa karşı çok duyarlıdır.

Deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş bilimsel bir gerçek.

Lütfen karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın... Unutmayın körlerde kanser olma oranı yoka yakındır.

Geceyi (karanlığı) üzerinize örtü kıldık. (Ayet)

(Alıntıdır.)

GENEL : UYKU HAKKINDA AZ BİLİNENLER.

Uyku insan hayatında sırrı tam olarak çözülememiş enteresan bir olaydır. Uykunun nasıl olduğunu bir bakıma hepimiz biliriz. Uyuyan bir insanda aşağıdaki durumlar gözlemlenir;
•Yatarak uyur. •Gözleri kapalıdır.•Çok yüksek bir ses olmadıkça, hiçbir şeyi işitmez. •Daha yavaş ve ritmik olarak nefes alır. •Adaleler tamamen gevşemiştir. (Eğer bir koltukta otururken uyumuşsanız, derin uykuda koltuktan düşebilirsiniz.) •Bir veya iki saatte bir kendi vücudunu elleri ile kontrol eder. Bunlara ilave olarak kalp atışı yavaşlar ve beyinde rüya denilen çok ilginç olaylar oluşur. Diğer bir deyişle uyuyan insan çevresinde oluşan şeylerin çoğuna ilgisizdir. Uyuyan bir insan ile komada olan bir hasta arasındaki en önemli fark, uykuda olanın yeterli bir dış müdahale ile uyandırılabilmesidir.

Vahşi doğada yaşayan hayvanlar için bu düzgün ve etrafa ilgisiz, yaklaşık sekiz saatlik uyuma periyodu pek mümkün görünmemekte, insan için düzenli uyku durumunun ilahi evrimi süresince oluştuğu sanılmaktadır. Sürüngenler, kuşlar ve memeliler hepsi uyurlar. Onlar da uykularında kısa süreler için de olsa çevreleri ile ilişkilerini keserler. Bazı balıkların ve kurbağa gibi hem suda, hem de karada yaşayanların da belirli sürelerde aktivitelerini yavaşlattıkları, fakat hiçbir zaman çevre ile ilgilerini kesmedikleri biliniyor. Böceklerin ise uyuyup uyumadıkları bilinmiyor, ancak onların da bazıları gece, bazıları gündüz hareketsiz kalıyor. Beyin dalgaları üzerine yapılan çalışmalar sonucu, sürüngenlerin rüya görmedikleri, kuşların çok az, memelilerin ise hepsinin uykularında rüya gördükleri saptanmıştır. İlginç olan noktalardan biri şu ki, inekler ayakta uyurken değil de, yatarken rüya görebilmektedirler.

Hayvanların uyku süreçleri de farklıdır. Örneğin insan bir kere ve uzun süre uyurken, köpekler kısa aralıklarla bütün gün uyurlar. Hayvanların bazıları uyku için geceyi tercih ederken, bazıları gündüzü tercih eder.
İnsanların uyku ihtiyacı yaşlandıkça azalır. Yeni doğmuş bir bebeğin uyku ihtiyacı günde 20 saat iken, dört yaşında 12 saate, on sekiz yaşında 10 saate düşer. Yetişkinler uyku için 7–9 saate ihtiyaç duyarlar ama genelde 6 saat yeterlidir.

UYKU HİJYENİ VE KALİTELİ UYKU

İyi bir uykuya sahip olmak için yapılması gereken, uykunun hijyenine dikkat etmek ve kaliteli uykuyu sağlamaya çalışmaktır. Uykunun kalitesini korumak için aşağıdaki önerileri dikkate almanız size yardımcı olur.

ŞUNLARI UYGULAMAYA DİKKAT EDİN:
1. Her gün yatağa aynı saatte yatın. Çok yorgun olsanız bile normal saatinizde yatmaya çalışın. Eğer çok erken yatarsanız bir sonraki gece zor uyuyabilirsiniz. Genel olarak bir uyku ritmi yakalamanız ve uyku vaktinizin geceye denk gelmesi iyi olacaktır.
2. Gece farklı bir saatte yatmış olsanız da her gün yataktan aynı saatte kalkın. Buna hafta sonları da dikkat edin çünkü yatış ve kalkış saatleri uyku ritminin korunmasında çok önemlidir.
3. Her gün düzenli egzersiz yapın, tercihen sabahları. Düzenli egzersiz dinlendirici uykuyu geliştirir. Jimnastik ve aerobik egzersizleri buna dâhildir. Egzersizle kas gerginlikleri ortadan kalkar, kan dolaşımı düzenlenir ve kişi dinlendirici bir uyku uyuyabilir.
4. Düzenli olarak doğa ve güneş ışığına çıkın, özellikle sabah güneşini görün. Güneş ışığı uyku-uyanıklık ritminizi düzenleyecektir. Işık, insanın kendisini zinde ve iyi hissetmesini de sağlar.
5. Yatak odanızın ısısını rahat edeceğiniz şeklide ayarlayın.
6. Uyurken yatak odanızın sessiz olmasını sağlayın.
7. Uykuyu kolaylaştırmak için yatak odanızın karanlık olmasına dikkat edin. Sabah güneşinin odanızda hissedilmesi kolay ve dinç uyanmanızı sağlar. Geceleri uzun sürelerle çok ışıklı ortamlarda kalmayın.
8. Yatağınızı yalnız uyku ve eşiniz için kullanın.
9. İlaçlarınızı önerilen şekilde alın. Önerilen uyku ilaçlarını yatmadan bir saat önce almak çoğunlukla yardımcı olacaktır. Böylece ilaçların uyku getirme etkileri siz yatarken ortaya çıkar. Veya kalkma vaktinden 10 saat önce alarak gün içindeki uykululuk etkilerinden kaçınmaya çalışın.
10. Uykuya gitmeden hemen önce gevşeme egzersizleri yapın (Kas gevşetme, nefes egzersizleri, hoşunuza giden hayaller, masaj ılık banyo)
11. Ayak ve ellerinizi sıcak tutun. Gerekirse yatakta sıcak tutacak çorap ve/veya eldiven giyin.

ŞUNLARDAN KAÇININ:
1. Yatağa gitmeden hemen önce egzersiz yapmayın.
2. Yatağa gitmeden hemen önce rekabete dayanan oyunlar oynamayın, heyecanlı bir program seyretmek veya sevdiğiniz biriyle önemli bir tartışma yapmak gibi uyarıcı davranışlarla meşgul olmayın.
3. Akşamları kafeinli gıdalar (kahve, fazlaca çay, çikolata, enerji içecekleri vb.) almayı bırakın. Bunların yerine süt, ayran, meyve suyu, ıhlamur, adaçayı gibi içecekleri deneyin.
4. Yataktayken kitap-gazete okumayın veya televizyon seyretmeyin. Bunları yapmak isterseniz başka bir yeri kullanın ve uykunuz gelince tekrar yatağınıza yatın.
5. Yatağa aşırı aç veya tok olarak gitmeyin.
6. Başka birinin uyku ilaçlarını kesinlikle almayın.
7 Eczaneden reçetesiz temin edilebilen uyku ilaçlarını doktorun bilgisi olmadan almayın. Yanlış ilaç kullanımı bu ilaçlara karşı hızla tolerans gelişmesine yol açabilir. Bu ilaçlar yaşlı hastalarda ciddi yan etkilere sebep olabilir.
8. Gündüz vakti uzun sürelerle kestirmeyin.
10. Kendinizi uyumaya zorlamayın. Bu yalnızca sizin zihninizi ve bedeninizi daha fazla uyarmaya yarar. Yatakta 20-30 dakikadan daha fazla uyuyamadan yatarsanız, kalkın, başka bir odaya gidin (veya yatak odanızın başka bir yerine), sessiz bir şeyle uğraşın (ör: heyecan oluşturmayan bir yazı okuma veya program seyretme) veya rahatlatan etkinliklerde (ılık duş, yavaş bir müzik gibi) bulunun, uykunuzun geldiğini hissettiğinizde yeniden yatağa dönün. Bunu gece boyunca ne kadar gerekirse o kadar yapın.
11. Uzun süre uykusuz kalmayın. Akşam yemeğinizi erken yiyin. 12. Yatağınızın fazla sert veya fazla yumuşak olmamasına dikkat edin. Eğer uyku kalitenizi aşağıdaki yöntemlerle arttıramıyorsanız ve uykusuzluğunuz uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir psikiyatriste başvurunuz.

İYİ UYKULAR...

Dr.Ali Algın KÖŞKDERE

(Alıntıdır.)

17 Ocak 2008 Perşembe

BİLGİSAYAR : Bilgisayarınızdaki En Hantal 5 Program!

Bilgisayarınız sürünüyorsa suçlusu burada sayacağımız 5 programdan biri olabilir!

Hantal programlar. İngilizce'de bu tür programlara "Elephantware" adı veriliyor. Adından da anlaşılabileceği gibi bu programlar yepyeni bilgisayarınızın size yavaş, çok yavaş, aşırı yavaş çalışıyor gibi görünmesine neden oluyorlar ve o kadar para verip en son model işlemcili bir bilgisayar aldığınızda "hiçbir değişiklik görmüyorum, yandı, gitti paralar" gibi düşüncelere kapılmanıza yol açıyorlar.

Zaman zaman çalışırken "ekranın donmasına" neden oluyorlar. Sistem kaynaklarını inaılmaz bir savurganlıkla harcıyorlar. İki de bir ekrana daha yeni, daha güncel ve daha hantal yeni bir versiyonun çıktığına dair uyarı kutuları görüntülüyorlar. Peki bu uygulamalarla hayatımızı karartmaya devam etmek zorunda mıyız? Bu programların özel dosya formatlarını okuyup görüntüleyecek ve bunlar kadar çok sistem kaynağı tüketmeyecek uygulamalar yok mu?

Okuyalım, öğrenelim, bu programları ve (varsa) alternatiflerini tanıyalım.


Acrobat Reader
Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen PDF formatının yaratıcısı olan bu program tek bir işe yarıyor. PDF görüntülemek. Ve bunu da sistemi son derece zorlayarak yapıyor. Neredeyse iki ayda bir yeni bir versiyon çıkarıp sisteme kurmanız gerektiği konusunda uyarılar görüntülüyor. Zaman zaman sorunlu olarak yüklenen veya hiç yüklenmeyen eklentileri yüzünden sistemi kilitleyebiliyor. Tüm bunlar, alt tarafı bir sayfalık bir belge görüntülemek için!

iTunes
Apple'a sormak gerekli. Alt tarafı tüm görevi medya yönetimi ve çalması olan bir uygulamayı bu kadar hanta yapan şey nedir? Gün geçtikçe daha da karmaşıklaşıyor, yüklemesi uzun sürüyor, görüntüsü çirkinleşiyor ve bellekte aşırı yer işgal ediyor. Güzel, dört dörtlük bir alternatifi de yok işin kötüsü.

Real Player
Real Player doğru adımları atmış olsaydı YouTube kadar popüler bir sistem olabilirdi. Onun yerine elimize herkesin nefret ettiği, sistemine yüklemek bile istemediği bir medya formatını destekleyen oynatıcı kaldı. Sürekli olarak ekranda uyarı kutuları görüntülemesi, size Rhapsody ve SuperPass satmaya çalışması da Real Player'ı kullanıcıların uzak durması gereken bir program haline getiriyor.

Internet Explorer
Tüm zamanların en büyük kavgasına hoş geldiniz. Hangi tarayıcı? Internet Explorer mı? Yoksa alternatifleri mi? IE 7.0 kesinlikle IE 6.0 sürümüne göre daha iyi, ancak bu bile programın itici yönlerini gizlemeye yetmiyor. Kavga devam edecek gibi görünüyor ama en azından eğer IE'den bıktıysanız Firefox kullanmayı deneyebilirsiniz.

Microsoft Outlook
Acaba Microsoft'un 2008'li yıllara geldiğimizden haberi var mı? Hem GMail hem de Yahoo Mail Microsoft'un en gözde e-posta uygulamasından daha hızlı çalışıyorlar hem de daha faza özellik içeriyorlar. Özellikle günümüzün en önemli derdi olan spam filtreleme konusunda da zayıf bir grafik çizen Outlook işyerinde kullanım aşamasında da gerek organizasyon gerekse zaman yönetimi konusunda kullanıcıların başına derde sokup duruyor. Oysa amacı onlara yardımcı olmak, hayatlarını kolaylaştırmak.

Alternatifi var mı? Evet. Çok sayıda. Ama en azından yine Microsoft ürünü olan Outlook Express ya da Vista ile beraber gelen Windows Mail kullanarak problemlerinizin çoğunu çözebilirsiniz.


CHIP

Buradan Alıntıdır.

12 Ocak 2008 Cumartesi

Microsoft ve Ücretli Programsız Bilgisayar...

Bidirgec 'de Aşağıdaki bildirimi görünce hemen buraya aldım. Hazırlayan arkadaşa Teşekkürler... Bazı programlar dediği gibi Microsoft ürünlerinin tam karşılığı olmasa da yinede tam bir program arşivi gibi olmuş... İçinde yararlanacağınız bir programı mutlaka bulacaksınız...

href="http://tr.wikipedia.org/wiki/Opensource">Açık kaynak programlar artık gitgide daha fazla kullanılmaya ve gözde olmaya başladı.Her ücretli programın açık kaynak dünyasında bir alternatifi var.Microsoft ise zaten pek çok kimsenin sevmediği,tekelci ve kullanıcı düşmanı yapısı yüzünden hoşlanmadığı (ki bu kişilere ben de dahilim) bir şirket.Bu bildiride hem microsoft programları olmadan,hem de ücretli olan diğer programlara alternatiflerle bir bilgisayarı donatacağız.Haydi başlayalım.:

-Windows ile beraber gelen standart ses ve görüntü oynatma programı windows media player, hem kullanışlı olmayan arayüzü hem de hantal yapısı hiç de güzel olmayan bir program.Açık kaynak dünyasında da alternatifleri var.Öncelikle görüntü oynatıcılarında alternatiflerine bakalım.Kendi kullandığım gom player adlı programı herkese öneririm.Ayrıca ağ üzerinden sıklıkla video izleyenlere de miro playerı öneririm.Bunların haricinde vlc player,kmplayer,bsplayer ve media player classic de iyi birer seçenek.Ses oynatıcı olarak ise kendi kullandığım,yahoonun programı olan yahoo music jukebox çok iyi bir alternatif.Mozilla tarafından geliştirilen songbird ile jet audio da kullanılabilecek programlar.Hem ses hem de görüntü oynatan alışılmış ortam oynatıcımız winamp daima bulunması gerekenlerden.

-Windowsun alışılmış masaüstü ögelerinden olan ve artık tek düzeliği canımızı iyice sıkan görev çubuğu yerine ise appleın mac sistemine benzetilerek yapılmış objectdock tavsiye olunur.Bir kere denedikten sonra vazgeçemedim.

-En fazla hoşlanmadğımız durumlardan biri de çalıştır kutucuğuna ulaşmak için başlat menüsüne girmek zorunda olmamız.Bunun da kolayı var.Açık kaynak launchy buna son veriyor.Oldukça işlevsel.

-Microsoft Windowsun standart resim çizim programı olan paint yerine ise en az paint kadar başarılı programlar olan paint.net veya kendi kullandığım Inkspace kullanılabilir.İkisi de paintten daha iyi bana göre.

-Windowsa standart kurulu olarak gelen programlardan bir diğeri olan movie maker yerine en az onun kadar hatta ondan daha iyi bir görüntü yönetim ve işleme yazılımı olan ve 4 gb büyüklüğe kadar videoları düzenleyebilen virtual dub güzel bir alternatif.

-Microsoftun dünyada en yaygın kullanılan programlarından olan windows live messenger yerine oldukça fazla sayıda alternatif program var.Googleın anında mesajlaşma programı olan ve gmail hesabınız ile kullanabileceğiniz gtalk ve yahoonun anında mesajlaşma programı olan ve yahoo mail hesabınız ile kullanabileceğiniz yahoo messenger iyi bir seçenek.Yok ben hotmail hesabımdan vazgeçmem ama live messenger da kullanmayayım diyorsanız size kendi kullandığım pidgini önerebilirim.Live messenger,gtalk,yahoo messenger,icq,aim hesaplarınızı da bu programla aynı anda kullanabilirsiniz.Aynı tür diğer program ise miranda im.Eğer ağ tabanlı anında mesajlaşma yapmak istiyorsanız size meebo ve ebuddyi öneririm.Diğer anında mesajlaşma alternatifleri ise icq,jabber,aol instant messenger.Skype ise zaten olmazsa olmazlardan.

-Microsoftun alışılmış masaüstü e-posta programı outlook eksprese yine windows live mail ile bir farklı tercih getirmişti.Benim size sunacağım seçenek ise çok iyi bildiğiniz gibi mozilla thunderbird.İndireceğiniz eklentiler ile harika bir masaüstü e-posta programı olarak kullabilirsiniz.

-Microsoftun sonradan yüzlerce dolar ödeyerek aldırdığı ve ev yeni bir işletim sisteminden daha çok bedel tutan microsoft office programı yerine açık kaynak dünyasının en gözde yazılımlarından olan openoffice.org programını öneririm.Microsoft Office'in yerini tutacağından şüpheniz olmasın.

-Yine microsoftun diğer standart yazılımlarından olan notepad yerine de daha kullanışlı ve özellikli açık kaynak kodlu yazılımlar olan notepad++ veya notepad2 öneririm.Özellikle kod yazmada notepad++ oldukça yetenekli.

-Süre kullanım kısıtlamalı olan winrar ve artık ücretli olan winzip yerine oldukça yetenekli bir açık kaynak kodlu program olan 7zip her türlü sıkıştırma ve açma gereksiniminizi karşılar.Zip genius da bir seçenek olarak kulanılabilir.

-Adobe'un son sürümü 2000 dolardan fazla olan photoshop cs3ü yerine ücretsiz açık kaynak alternatifimiz gimp.Usta bir kullanıcının elinde an az adobe photoshop kadar kullanışlı olabilir.

-Microsoftun son programlarından olan ve hem masaüstü resim gösterme hem de web resim albümü kullanılabilen windows live photo gallery yerine ondan çok daha başarılı buldum ve kendi kullandığım googleın picasa adlı yazılımını öneririm.Picasanın da web albüm seçeneği bulunuyor.

-Microsoftun diğer yeni yazılımlarından olan windows live writerın da alternatifi var elbette.Adobeun yeni air teknolojisi ile geliştirilmiş olan adobe bee,live writerın yerini tutuyor.Adobe airin adını anmışken bu teknoloji ile kullanılabilen ve .flv uzantılı dosyaları açan,şık görünüşlü adobe media playerı öneririm.

-Adobeun her programı güzel değil elbette.sistemi oldukça kasan,hantal e-kitap programı olan adobe reader yerine foxit reader kullanabilirsiniz.Adobe readerın yerini fazlası ile tutuyor.

-Bilgisayarın en önemli yönlerinden birisi de güvelik.Norton,kaspersky,nod 32 gibi güvenlik yazılımları ücretli programlar.Malesef tüm güvenlik işlerini yapan açık kaynak kodlu bir program yok.Çeşitli programalrı bir arada kullanarak bir güvenlik rahatlığı sağlanabilir.Antivirüs olarak avast,avira antivir veya avg kullanılabilir.Kişisel güvenlik duvarı olarak yerli yazılım i-bekçibenim işime yarıyorAyrıca R-firewall programını da kullanabilirsiniz..Spam temizleyici program olarak da spamihilator benim için yeterli.Şifrelerimi ise keepass ile güvende tutuyorum.Sistem temizleyicisi olarak da eraser kullanılabilir.Spybot olmazsa olmazlardan elbette.Bu programların uyumlu çalışması ile bilgisayarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

-Microsoftun en büyük tekel programlarından olan internet explorer, hem sürekli hata veren yapısı hem de kullanışsızlığı yüzünden gitgide kan kaybediyor.Onun yerine kullanılabilecek seçeneklerin başında ise tabii ki açık kaynak dünyasının gururu firefox geliyor.Eklentileri ile tüm ihtiyaçlarınıza cevap verir yetkinlikte.Diğer alternatif olarak ise operayı öneririm.K-Meleon,Windowslar için Safari veya Windowslar için Amaya da bu arenada boy gösteren diğer tarayıcılar.

-Ücretli bir program olan ve ftp programalrının başında gelen cuteftp yerine onun kadar başarılı olan filezilla programı yeter de artar bile.Ayrıca firefoxun fireftp eklentisi de gereksiniminize yanıt verebilir.

-En çok gereksinim duyduğumuz programlardan biri de çeşitli çoklu ortam dosyalarını birbirine dönüştürmek sırasında ortaya çıkıyor.Ücretli bir program olan total video converter bu alandaki en tanınan program.Onun ücretsiz açık kaynak alternatifi super converter ise total video conveter kadar yetenekli ve kesinlik gereksinimlerinizi karşılar.

-Herhangi bir microsoft programının ya da ücretli bir programın alternatifi olmasalar da şu iki programı size önermek istiyorum.Rss okuma alanında gördüğüm en iyi programlardan olan ve şu anda kullandığım açık kaynak kodlu rssowlu tavsiye ederim.Son zamanların modası podcast dinlemek için ise juice oldukça yetenekli bir program.Her iki program da sisteminizde olmalı bence.

-Microsoftun diğer yeni programlarından olan windows live calendar a alternatif olarak mozilla sunbird programını öneririm.Diğer alternatif olarak ise google calendarı kullanabilirsiniz.

-Microsoftun yeni live serisinden olan ve henüz deneme aşamasındaki windows live skydrive yerine aolun xdriveını önerebilirim.Henüz resmi olmasa da google için olan gmail drive da skydriveın yerini kolayca tutabilecek durumda.

-Microsoftun işletim sistemi ile birlikte gelen windows resim ve faks görüntüleyicisi yerine kullanılabilecek oldukça iyi programlar var.Aynı zamanda ses dosyalarını da oynatabilen irfanview oldukça iyi bir seçenek.xnview de seçeneklerden biri.

-Şimdi de sistemimizi çok fazla yoran iki programdan bahsedeceğim.Real player ve quicktime player tabii ki.Real playera alternatif olarka real alternative,quicktime playera alternatif olarak quicktime alternative kullanılabilir.Yerlerini tutacaklarından şüpheniz olmasın.

-Microsoftun diğer ünlü hizmeti ile hotmail ya da yeni adıyla live mail.Bu konuda çok fazla alternatifi var.Googleın oyuna sonradan giren ve oldukça popüler olan hizmeti gmail ve yahoonun alışıldık hizmeti yahoo mail iyi birer seçenek.Türkiyeden ise mynet mail kullanılabilir.Diğer alternatifler ise aol mail,lycos mail,Türk hizmetleri e-kolay posta veya x-posta.

-Microsoftun bir programı olan disk defragmenter yerine öncelikle disk defrag kullanılabilir.Oldukça küçük boyutlu olan page defrag ve Jk Defrag programları da iyi programlar.

-Microsoftun ses kayıt programı yerine de açık kaynak audacity programı profesyonel olmayan işlerinizde işinize yarayabilir.

-Adobeun ücretli yazılımı pagemaker yerine de tercih olarak scribus programını kullanabilirsiniz.Aynı şekilde Microsoftun diğer programlarından direcx yerine de opengl güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

-En ünlü cd yazma programlarında olan ancak çok fazla yer tutan ve çok fazla sistemi yoran nero yerine kendi kullandığım deepburnerı kullanmanız yeterli bence.Diğer alternatifler ise cd burner ve infra recorder.

-Windowsun explorerı yerine de açık kaynak alternatif olarak xplorer2yi tavsiye ederim.

-Microsoftun görev çubuğunun en sağına yerleşen basit saat ve tarih özelliklerinin yerine quickmonth isimli programı kullanabilirsiniz.Beklentilerinize yanı verir özelliklerde.

-Windowsun devemlı tutukluk yapan ve görevini yerine getirmekte çoğunlukla başarılı olamayan program ekle/kaldır özelliği yerine de revo unuinstaller ya da my uninstaller programalrı fazlasıyla işinize yarayabilir.

-Microsoftun diğer bir özelliği görev yöneticisi yerine de açık kaynak bir alternatif var.Process explorer programı görev yöneticisi yerine tercih edilebilir.

-Microsoftun tekelliği sayesinde gitgide yükselen arama motoru livea alternetif bol.Aramanın hakanı diyebileceğimiz google ve her zaman gözde olan yahoo arama başarılı sonuçlar veriyor.Türk katkılı olan hakia ise anlambilimsel altyapısı ile değişik bir alternatif.

-Microsoftun youtubea alternatif çıkardığı soapbox büyüse de bence youtubeun yerini tutamaz.Üstelik google video,yahoo video ve metacafe gibi alternatifleri var.Türkiye'den ise izlesene.com u önerebilirim.
-Oldukça ağır kalan ve sistemi yavaşlatan dosya paylaşım programı limewire ise çok kulanılmasına rağmen bence müzik dışında çok da iyi değil.Onun yerine bearshare,kazaa ve emule gibi paylaşım programları kullanılabilir.

-Bu kadar yazmışken windowsa da bir alternatif sunmak gerekli artık.Tabii ki açık kaynağın babası diyebileceğimiz linux tabanlı işletim sistemleri windows yerine kullanılabilir.Ubuntu ve debian dünyaca ünlü sistemler.Pardus ise kendi geliştirdiğimiz işletim sistemi.Windowsa alternatif olabilir üçü de.

Benden şimdilik bu kadar.Genel olarak bunları bulabildim.Tabii ki siz bunları kullanı kullanmamakta ve fikirlerime katılıp katılmamakta özgürsünüz...

Buradan Alıntıdır.

BİLGİSAYAR : Video izlemek için alternatif siteler.

\

youtube'dan farklı olarak artık bazı siteler özellikle konser etkinliklerinin yayınlanması olayına odaklanmış durumda.

görüntü kalitesinden ödün vermeden mümkün olduğunca göz zevkine uygun videoların yayınlanmasına özen gösteriliyor. bu konuda en başarılı bulduğum site stage6 sitesi. çünkü izlediğiniz videoları indirme imkanı da sağlıyor. ancak bezer sitelere örnekler gittikçe artıyor.

bunlardan birisi fabchannel. çok sayıda sanatçının konserlerini ücretsiz olarak izleme olanağı sağlıyor. oldukça da kaliteli.

\

bir diğer benzer hizmet de msn tarafından sağlanıyor. msn'in verdiği hizmet sayesinde kaliteli videolar izleyip vakit geçirebilirsiniz.

Buradan Alıntıdır.


9 Ocak 2008 Çarşamba

BİLGİSAYAR : Kwout

kwout gezindiğiniz bir sitenin beğendiğiniz bir bölümünü kişisel web sitenizde, flickr ya da Tumblr de bir resim dosyası halinde yayınlayabilmenize olanak sağlıyor.

\

Yapmanız gereken, kwout sayfasına giderek web sitesinin adresini girmek, istediğiniz alanı girmek ve ardından size vereceği kodu almak.

Arka plan dekorasyonunda oynamalar da yapabiliyorsunuz.


Buradan Alıntıdır...

7 Ocak 2008 Pazartesi

BİLGİSAYAR : 4 Kolonlu Blogger Şablonları...

Ben 3 kolonlusunu arıyordum, 4 kolonlusunu buldum gördüğünüz gibi de bu bloğuma da uyguladım.

\

Bloggerda blogumu yaparken bana en sıkıntı veren şey standart şablonların 2 kolonlu olmasıydı.çünkü, bir kolonda yazılarınız olacak,bir kolonda reklam alacaksınız,bir kolonda hakkınızda birşeyler yazacaksınız vs...tüm bunları 2 kolona sıkıştırdığınızda bazı bölümler çok aşağıda kalıyordu.önce 3 kolonlu şablonları denedim kesmedi.benim gibi herşeyin blogunuzda yanyana durmasını istiyorsanızi işte buyrun bu sitede 4 kolonlu güzel şablonlar var.

Buradan Alıntıdır...

6 Ocak 2008 Pazar

BİLGİSAYAR : Mozilla Firefox Eklentileri (Full Liste)

Mozilla Firefox kullanıcısı değilseniz; Mozilla Firefox, hayatınızıkolaylaştırcak. Eğer Mozilla Firefox kullanıcısysanız; Firefox eklentileri, hayatınızı kolaylaştıracak! Mozilla Firefox eklentilerini daha önce kullanmadıysanız, hiç çekinmeyin. Çünkü Firefox eklentilerinin kurulumları çok çok basittir. Firefox eklentilerinin her birinin kurulumu, sadece bir kaç saniye sürer. Ve bir çok konuda olan bu eklentiler, hayatınızı kolaylaştıracak. Aşağıda, sitemiz üzerinde incelemesini yaptığımız Mozilla Firefox eklentilerinin tamamının bir listesini ve her eklentinin ufak bir
özetini sıralamaktayız. Umarız, listede işinize yarayacak bazı Mozilla Firefox eklentileri vardır.
İşte, Mozilla Firefox eklentilerinin full listesi
İndirmek istediğiniz eklentinin ismine tıklayın



**Allow Right-Click*<http://eklentiler.com/allow-right-click-sag-tiklama-engellenen-sitele... >
*Sağ tıklama engellenen sitelerde bile sağ tıklayın!*
***
*Bookmark All*< http://eklentiler.com/bookmark-all-tablardaki-web-sitelerin-hepsini-b... >
*Tablardaki web sitelerin hepsini birden yer imlerinize ekleyin!*
***
*Clippings*<http://eklentiler.com/clippings-cok-fazla-kullandiginiz-cumleler-icin... >
* Çok Fazla Kullandığınız Cümleler İçin Çok Vakit Harcamayın!*
***
*Colorful Tabs*<http://eklentiler.com/colorful-tabs-firefox-tablariniz-renklensin/ >
* Firefox Tablarınız Renklensin!*
***
*Copy Link Name*< http://eklentiler.com/copy-link-name-herhangi-bir-linkin-yazisini-kop...>
*Herhangi bir linkin yazısını kopyalayın!*
***
*Copy Plain Text*< http://eklentiler.com/copy-plain-text-web-sayfalarindaki-yazilari-for...>
* Web Sayfalarındaki Yazılari Formatsız Kopyalayın!*
***
*Ctrl Tab Preview*<http://eklentiler.com/ctrl-tab-preview-coklu-tab-kullanimini-kolaylas... >
*Çoklu tab kullanımını kolaylaştırır!*
***
*Daisy* <http://eklentiler.com/daisy/>
* Herhangi bir web site üzerinde arkadaşlarınızla chat yapın! Harika Bir Web
2.0 Eklentisi!*
***
*Delicious Bookmarks* <http://eklentiler.com/delicious-eklentisi/>
*Delicios Eklentisi*
***
*Dog Ears*< http://www.eklentiler.com/dog-ears-arastirmaci-firefoxcular-icin-uzun... >
*Araştırmacı Firefoxçular İçin Uzun Sayfalarda Kullanışlı Etiketler!*
***
*Download Statusbar*< http://eklentiler.com/download-statusbar-indirmekte-oldugunuz-dosyala...>
* - İndirmekte Olduğunuz Dosyaları Durum Çubuğunuzdan Takip Edin!*
***
*DownThemAll*<http://eklentiler.com/downthemall-sayfa-uzerindeki-tum-linkleri-downl... >
*- Sayfa Üzerindeki Tüm Linkleri Download Edin!*
***
*Duplicate Tab*<http://eklentiler.com/duplicate-tab-bulundugunuz-sayfayi-farkli-tab-v... >
*- Bulunduğunuz Sayfayı Farklı Tab Veya Pencerede Açın!*
***
*FEBE*< http://eklentiler.com/firefox-extension-backup-extension-mozilla-fire...>
*- Mozilla Firefox'unuzun Tema, Eklenti, Şifre Ve Bookmarklarınızı
Yedekleyin!*
***
*FirefoxView*<http://eklentiler.com/firefoxview-iedeki-sayfayi-firefoxta-acin/ >
*- IE'deki Sayfayı Firefox'ta Açın!*
***
*FireFTP*<http://eklentiler.com/fireftp-ftp-programlarina-son-artik-fireftp-var/ >
*- Ftp Programlarına Son Artık Fireftp Var!*
***
*Fission* <http://eklentiler.com/fisson-adres-cubugunuzu-renklendirin/ >
*- Adres Çubuğunuzu Renklendirin!*
***
*Fleck* <http://eklentiler.com/fleck/>
*- Web Sitelerine Kendi Notlarınızı Ekleyin!*
***
*ForecastFox*<http://eklentiler.com/forecastfox-firefoxunuzla-canli-olarak-hava-dur... >
*- Mozilla Firefox'unuzla Canlı Olarak Hava Durumunu Öğrenin Ve Takip Edin!*
***
*FoxClocks*<http://eklentiler.com/foxclocks-istediginiz-sehirlerin-su-anki-saatle... >
*- İstediğiniz Şehirlerin Şu An ki Saatlerini Kolayca Görün, Öğrenin Ve
Takip Edin!*
***
*FoxyTunes*<http://eklentiler.com/foxytunes-winampi-mozillaya-entegre-edin/ >
*- Winamp ve Media Player'ınızı Mozilla Firefox'a Entegre Edin Ve
Pencerelerini Görmekten Kurtulun!*
***
*Gmail Notifier*<http://eklentiler.com/gmail-notifier-gelen-gmail-e-maillerinizdan-ani... >
*- Gmail Notifier - Gelen Gmail e-maillerinizdan anında haberdar olun!*

*Go Up* <http://eklentiler.com/go-up-bir-duzey-yukari/>* *
*Bir Düzey Yukarı!*

*Google Pagerank* <http://eklentiler.com/google-pagerank-eklentisi/ >* *
*- Web Sayfalarının Google Pagerank'ini Kolayca Öğrenin!*

*GooglePreview*<http://eklentiler.com/googlepreview-aradiginiz-sitelerin-on-izleme-re... >
*- Google'da Aradığınız Sitelerin Ön İzleme Resimlerini Görün! Hem De Çok
Hızlı Olarak!*

*Google Reader Notifier*<http://eklentiler.com/google-reader-notifier-eklentisi/ >
*- Feed Okuyucu Olarak Google Reader Kullanıyorsanız, Tam Size Göre!*

*Gspace*<http://eklentiler.com/gspace-gmailin-25-gb-alanini-hard-diskiniz-gibi... >
*- Gmail'in 2,5 GB Alanını Hard Diskiniz Gibi Kullanın!*

*Hide Tab Bar*<http://eklentiler.com/hide-tab-bar-firefox-penceresindeki-tum-acik-ta... >
*- Firefox penceresindeki tüm açık tabları gizleyin!*
**
*History Submenus*< http://eklentiler.com/history-submenus-gecmis-menusunu-kullanisli-hal...>
*- Geçmiş Menüsünü Kullanışlı Hale Getirin!*

*IE Tab*<http://eklentiler.com/ie-tab-hatali-sayfalari-kolayca-firefoxun-icind... >
*- Hatalı Sayfaları Kolayca Firefox'un İçinde İnternet Explorer İle Açın!*
**
*IE View Lite*< http://eklentiler.com/ie-view-lite-sayfanizi-internet-explorerda-acin/>
*- Çalışmayan Sayfanızı Basitçe İnternet Explorer'da Açın!*

*Image Zoom*<http://eklentiler.com/image-zoom-baska-pencere-acmadan-resimlerin-boy... >
*- Başka Pencere Açmadan Resimlerin Boyutunu Değiştirin!*

*ImTranslator*<http://eklentiler.com/imtranslator-web-sayfalarini-farkli-dillere-cev... >
*- Web Sayfalarını Farklı Dillere Çevirin!*

*ImageBot*<http://eklentiler.com/imagebot-iki-tiklamayla-imageshacke-resim-uploa... >
*- İki tıklamayla ImageShack'e resim upload edin!*

*Link Alert*<http://eklentiler.com/link-alert-farkli-linklere-farkli-imlecler/ >
*- Farklı Linklere Farklı İmleçler*

*Linky*<http://eklentiler.com/linky-sayfadaki-tum-linkleri-farkli-tablarda-acin/ >
*- Sayfadaki Tüm Linkleri Farklı Tablarda Açın!*

*********bar*<http://eklentiler.com/********bar-domain-adresini-kontrol-altina-alin/ >
*- Domain adresini kontrol altına alın!*

*Make Link*<http://eklentiler.com/make-link-herhangi-bir-yaziyi-aninda-link-yapin/ >
*- Herhangi Bir Yazıyı Anında Link Yapın!*

*Measure It*<http://eklentiler.com/measure-it-web-sayfalarinda-herhangi-bir-seyin-... >
*- Web Sayfalarında Herhangi Bir Şeyin Boyutunu Kolayca Ölçün!*

*Menu Editor*< http://www.eklentiler.com/menu-editor-firefoxta-menulerde-yer-alan-is... >
*- Firefox'ta Menülerde Yer Alan İstenmeyen Seçenekleri Kaldırın!*

*My IP Viewer* <http://eklentiler.com/my-ip-viewer-durum-cubugunuzda/ >* *
*- Durum Çubuğunuzdan IP'nizi Öğrenin!*

*NextPlease*<http://eklentiler.com/nextplease-arama-sonuclari-sayfalarini-kolayca-... >
*- Arama sonuçları sayfalarını kolayca gezin!*

*NoScript*<http://eklentiler.com/noscript-mozilla-firefoxla-maximum-guvenlik/ >
*- NoScript'le Scriptleri Çalıştırmayın Ve Maximum Güvenlik Sağlayın!*

*Nuke Anything Enhanced*< http://eklentiler.com/nuke-anything-enhanced-bir-web-sayfasinda-istem...>
* - Bir web sayfasında istemediğiniz nesnelerin yazdırılmasına izin
vermeyin!*

*Open Book*<http://eklentiler.com/openbook-bookmarka-ekle-penceresini-kullanisli-... >
* - Bookmarklara Ekle Penceresini Kullanışlı Bir Hale Getirin!*

*Organize Status Bar*< http://eklentiler.com/organize-status-bar-durum-cubugunuzdaki-istedig...>
* - Durum çubuğunuzdaki istediğim nesne ve ikonları kaldırın!*
**
*Pearl Crescent Page Saver*< http://eklentiler.com/pearl-crescent-page-saver-web-sayfalarini-resim...>
*- Web Sayfalarını Resim Olarak Kaydedin!*

*PageStyle2Bar*<http://eklentiler.com/pagestyle2bar-tab-deseniniz-gezdiginiz-web-site... >
*- Tab Deseniniz Gezdiğiniz Web Sitelere Göre Değişsin!*

*PDF Download*<http://eklentiler.com/pdf-download-pdf-dosyalariyla-tarayicinizi-yava... >
*- PDF Dosyalarının Sorun Çıkarmasına İzin Vermeyin Ve Kolayca Kontrol Edin!
***
*Resizeable Textarea*<http://eklentiler.com/resizeable-textarea-forumlarda-text-kutularinin... >
*- Text Kutularının Boyutunu Kolayca Değiştirin!*

*Restart Firefox*<http://eklentiler.com/restart-firefox-firefoxunuzu-istediginiz-zaman-... >
*- Mozilla Firefox'unuzu İstediğiniz Zaman Yeniden Başlatın!*

*SearchStatus*<http://eklentiler.com/searchstatusla-alexa-toolbarini-kurun/ >
*- Alexa Toolbar Ve Google Page Rank'i Birlikte Takip Edin!*

*SEOpen* <http://eklentiler.com/seopen-webmasterlar-icin-birebir/ >* *
*- Webmasterlar için birebir!*

*ShortText*<http://eklentiler.com/shorttext-istediginiz-yazi-aninda-bir-urlye-sah... >
*- İstediğiniz Yazı Anında Bir Url'ye Sahip Olsun!*

*Smart Middle Click*< http://eklentiler.com/smart-middle-click-farenizin-orta-tusuyla-javas...>
*- Farenizin orta tuşuyla JavaScript linklerini yeni pencerede açın!*

*Snap Links*<http://www.eklentiler.com/snap-links-coklu-linkleri-ayni-anda-tablard... >
*- Çoklu Linkleri Aynı Anda Tablarda Açın!*

*Sozlook*<http://eklentiler.com/sozlook-turkce-ingilizce-fransizca-almanca-sozluk/ >
*- Türkçe-İngilizce-Fransızca
-Almanca Sözlük*

*Speed Dial*<http://www.eklentiler.com/speed-dial-bu-eklentiyle-populer-sitelerini... >
* - Opera Kökenli Bu Eklentiyle Popüler Sitelerinize Anında Erişin!*

*Stop-or-Reload Button*<http://eklentiler.com/stop-or-reload-button-durdur-ve-yenile-dumeleri... >
* - Durdur Ve Yenile Düğmeleri Birleşsin!*

*SubmitToTab*<http://eklentiler.com/submittotab-artik-dugmeleri-formlaride-yeni-bir... >
* - Artık düğmeleri de (formları) yeni bir tabda açın!*

*Tab Catalog* <http://eklentiler.com/tab-catalog-butun-tablar-tek-sayfada/ >*
*- Bütün Tabları Tek Sayfada İzleyin!*

*Tab Effect* <http://eklentiler.com/tab-effect-tabdan-taba-gecis-sanati/ >* *
*- Tabdan Taba Mükemmel Bir Efekt İle Geçin!*
**
*Tab Sidebar*< http://eklentiler.com/tab-sidebar-tablari-kenar-cubuguyla-yonetin/>
*- Tabları Kenar Çubuğuyla Yönetin!*

*TextMarker* <http://eklentiler.com/textmarker-istediginiz-yaziyi-tarayin/ >*
*- İstediğiniz Yazıyı Tarayın!*

*Timer* <http://eklentiler.com/timer-basit-bir-sayac/>* - *
*Basit Bir Sayaç*

*URL Suffix*<http://eklentiler.com/url-suffix-ctrl-shift-ve-enter-tuslariyla-daha-... >
*Ctrl, shift ve enter tuşlarıyla daha kolay adres yazın!*

*VideoDownloader*<http://eklentiler.com/videodownloader-youtube-google-video-videolarin... >
*Youtube Google Video Ve Diğer Onlarca Video Sitelerinin Videolarını
Download Edin!*

*WOT*<http://eklentiler.com/wot-surf-yaptiginiz-sitelerin-guvenlik-derecesi... >
*Gezdiğiniz Sitelerin Güvenli Olup Olmadıklarını Öğrenin!*

*Yahoo Mail Notifier*< http://eklentiler.com/yahoo-mail-notifier-gelen-yahoo-e-maillerinizde... >
*Gelen Yahoo E-maillerinizden Anında Haberiniz Olsun!*

Buradan Alıntıdır.

2 Ocak 2008 Çarşamba

Cep Telefonundan Ücretsiz Konuş...

Cepten BELEŞE KONUŞ

Teknoloji bunu da mümkün kıldı. İş sadece bir programı indirmeye bakıyor... Üstelik o da bedava. Cep telefonu faturasından şikayetçi misiniz? Artık ücret ödemenize gerek yok. Sonunda bunu da yaptılar. En büyük hayallerden biri olan, ücretsiz olarak sesli ve görüntülü iletişim kurmak artık mümkün.

Bunun için FRİNG adlı bir programı cep telefonunuza yüklemeniz yeterli. Programı internetten ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Tek mesele, telefonunuzun teknolojik olarak yeterli donanıma sahip olması.

Birkaç yıldır internet üzerinden ücretsiz olarak sesli iletişim kurmak mümkün. Bu sene içinde piyasaya sunulan gelişmiş cep telefonlarının kablosuz internet ağlarına bağlanabilmesi sayesinde, bedava konuşma olanağı taşınabilir hale geldi.

Piyasada kablosuz ağları destekleyen 10"a yakın model var. Cep telefonundan başka telefonlarla veya bilgisayarlar başında bulunan kişilerle konuşabilmek için bir yazılıma ihtiyaç duyuluyor.

MSN Messenger veya ICQ gibi programlara benzeyen bu programların en yaygın kullanılanları Goggle Talk ve Skype. Bu programları kullanarak bilgisayar başında sesli sohbet edilebiliyor. Bu programlar bilgisayara ücretsiz olarak yükleniyor ve bedavaya konuşuluyor.

FRİNG MUCİZESİ

Google Talk ve Skype programlarını destekleyen yeni bir program şu anda tüm dünyada çığ gibi büyüyor. Fring adlı bu cep telefonu yazılımı sayesinde Google Talk ve Skype programlarındaki hesabınızı cep telefonunda aktif hale getirerek, listenizde bulunan kişilerle ücretsiz olarak konuşabiliyorsunuz.

Bu yazılımı destekleyen telefonların listesi ve programın kendisi www.fring.com adresinde bulunuyor. Eğer cep telefonunuz bu programı destekliyorsa, Fring yazılımını cihazınıza yükleyerek hemen bedava konuşmaya başlayabilirsiniz.

Telefonunuz kablosuz internete bağlanma özelliğine sahip olmasa da GPRS üzerinden bağlanarak yine bedavaya telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Özetle, internete cepten bağlantıyı çözdükten sonra Fring sayesinde bedavaya cepten konuşma hayali gerçek oluyor.

(Haber: Erdal Kaplanseren / PCnet Dergisi)

(Alıntıdır)



BİLGİSAYAR : Windows XP 'nin Anahtar Sözcükleri. Kapıları bu komutlarla açın..


Aşağıdaki Komutları,

Başlat + Çalıştır ve açılan pencereye
yazarak kullanabilirsiniz.


compmgmt.msc
Bilgisayar yönetimini açar.

clipbrd.exe
Pano işlemcisini açar.

cleanmgr.exe
Disk temizleyiciyi açar.

ciadv.msc
Dizin yöneticisini açar.

charmap.exe
Karakterleri ayarlamanızı sağlar.

calc.exe
Hesap makinesini açar.

diskmgmt.msc
Disk yönetimini açar.

devmgmt.msc
Aygıt yöneticisini açar.

dfrg.msc
Disk birleştiriciyi açar.

eudcedit.exe
Karakter imal edebilirsiniz.

appwiz.cpl
Program ekle kaldırı açar.

access.cpl
Erişebilirlik seçeneklerini açar.

accwiz.exe
Erişebilirlik sihirbazını açar.

desk.cpl
Görüntü özelliklerini açar.

eventvwr.exe
Olay görüntüleyicisini açar.

freecell.exe
İskambil oyununu açar.

fsmgmt.msc
Paylaşılan klasörler menüsünü açar.

hdwwiz.cpl
Donanım ekleme sihirbazını açar.

iexpress.exe
Setup programını açar.

inetcpl.cpl
İnternet özelliklerini açar.

intl.cpl
Bölge ve dil ayarlarını açar.

joy.cpl
Oyun kontrollerini açar.

magnify.exe
Büyüteçi açar.

main.cpl
Fare özelliklerini açar.

mmsys.cpl
Ses ayarlarını açar.

mspaint.exe
Paint programını açar.

narrator.exe
İngilizce ekran okuyucusunu açar.

ntbackup.exe
Yedekleme sihirbazını açar.

nusrmgr.cpl
Kullanıcı hesaplarını açar.

osk.exe
Ekran klavyesi açar.

telnet.exe
Telnet'i açar.

spider.exe
Kağıt oyunu açar.

gpedit.msc
Grup poliçesi açar.

msconfig.exe
Sistem ayarlarını açar.

verifier.exe
Sürücü monitörünü açar.

drwtsn32.exe
Sorun tanıma aracını açar.

dxdiag.exe
DirectX sürümünüzü öğrenmenizi sağlar.

mobsync.exe
Senkronizasyon sağlar.

mplay32.exe
Media Player'ın çok basit bir halini açar.

odbcad32.exe
Database işleme sağlar.

packager.exe
Obje paketleyiciyi açar.

perfmon.exe
Sistem monitörünü açar.

progman.exe
Masaüstü yöneticisini açar.

rasphone.exe
Erişim defterini açar.

shrpubw.exe
Network paylaşımı bilgisini açar.

sigverif.exe
İmza denetleyicisini açar.

sysedit.exe
Sistem yöneticisini açar.

syskey.exe
Şifre databaseini açar.

sndrec32.exe
Ses kaydedicisini açar.

timedate.cpl
Tarih ayarlama penceresini açar.

tourstart.exe
Windows XP turu başlatır.

winchat.exe
Windows içinde bulunan chat programını açar.

winmine.exe
Mayın Tarlası oyununu açar.

write.exe
WordPad'i açar.

wupdmgr.exe
Windows güncelleştirme penceresini açar.

explorer.exe
Windows Gezgini'ni açar.

powercfg.cpl
Güç seçeneklerini açar.

rasphone.exe
Ağ bağlantılarını açar.

regedt32.exe
Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.

regedit.exe
Windows Kayıt Düzenleyicisi'ni açar.

sndvol32.exe
Ses ayarlarını yapmanızı sağlar.

notepad.exe
Not defterini açar.

taskmgr.exe
Görev yöneticisini açar.


(İnternetten Alıntıdır.)