Son günlerde Facebook adını çok sık duyuyoruz. Televizyon programlarında, internet üzerinde, radyo programlarında hatta umumi tuvalet kapılarının arkasında bile… Facebook‘un tanımı herkese göre değişebilirken ortak tek bir görüş var; o da bir çılgınlık olduğu. Facebook teknik olarak bakıldığında sadece bir sosyal ağdan ibaret olduğu ap açık görülebiliyor.
Facebook nasıl üye olunur;
Facebook adresinine girerek Sign Up tıklayarak üyelik işlemini başlatıyoruz.
Standart bir Üyelik formu karşımıza geliyor gerekli kısımları doldurmanızı istiyor burada dikkat etmeniz gereken nokta Ad soyad kısmında Takma isim girmemeniz bunun iki nedeni var arayan kişilerin sizi gerçek isminizden arayacağınızdan dolayı rahatlıkla bulabilmeleri diğer bir nedeni ise Facebook takma isimlerle üye olanları silmedir. Diğer kısımlarda ise öğrenim durumu iş bilgileri iletişim adresi şifre doğum tarihi ve onay kodunu girdikten sonra üyelik işlemimiz şimdilik gerçekleşiyor. Bu forumdan sonra mail adresimize gelecek olan onay kodundan sonra üyelik işlemimiz bitmiş oluyor.
Onay linkini tıkladığımızda bir sayfa açılmakta burada üye olurken girdiğimiz e-posta adresiniz veya başka kullandığımız email servisi var ise bunların kullanıcı adı ve şifresini girdiğimizde adres defterimize kayıtlı kişileri kontrol ederek facebook listenize ekler eğer bunu istemiyorsanız üst kısımda bulunan Skip basarak bu işlemden vazgeçebilirsiniz.
Skip işleminden sonra diğer bir kısımda ise sizden bulunduğunuz Ülke şehir gibi bilgilerden sonra şirket çalışanı iseniz şirket ismi ve son olarakta mezun olduğunuz okul ve mezun yılınızı giriyorsunuz eğer bu bilgileride girmek istemiyorsanız bu kısmıda Skip ile geçebilirsiniz.
Son ekranda ise bizden bir ağa bağlanmamızı istiyor. Otomatik olarak Türkiye seçili durumda ama siz buradan farklı bir ağa bağlanmak istiyorsanızı seçebilirsiniz..
ProfiL Kısmını inceleyelim ;
1. Bu kısım sizin yüklemiş olduğunuz uygulamaları gösterir eğer fazla uygulamanız var ise more yazısına tıklayarak hepsini görebilirsiniz. 2. Temel bilgilerinizin görüldü yaş, okul bulunduğun ülke şehir gibi bunları görünüp görünmesi ayarları ileriki konularda anlatılmaktadır. 3. Sizin veya arkadaşınızın etkinliklerini gösteriyor yüklediği uygulamalar katıldığı gurupları gösteriyor.. 4. Kısımda arkadaşlarınızın listesini gösteriyor.. 5. Ana menü Profil, Arkadaşlarım, Ağlar, Mesajlar bunların bulunduğu kısım.
ProfiLimizi Düzenleyiniz.
Üye olurken kişisel bilgilerimizi detaylı olarak girmedik üye işleminden sonra bunu Profil kısmında tüm detaylarıyla girebilirisz bunun için sol üst köşede bulunan Profil yazısını tıklayarak başalayalım :
Basic : Sex ( Cinsiyet ), Birthday ( Doğum tarihi ), bu seçeneğin altında açılır bir menü bulunmakta ilk seçenek Doğum tarihimi gösterin ikinci seçenek ise sadece ay ve günü gösterin son seçenek ise doğum tarihimi gösterme gibi seçenekler sunuyor size uygun olanı seçebilirsiniz. Hometown ( şehir ) Country ( Ülke ), Political Views ( Politik görüşünüz ) Religious Views ( Dini inancınız ) bu kısımda sizden istenen bilgiler bunlardır doldurmanız sizin tercihiniz.
Contact : Bu kısım sizin iletişim bilgilerinizin bulunduğu kısım burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var bazı seçeneklerin yanında bununa kilit işareti ve yanında yazan Only my Friend bu yazıya tıkladığınızda bazı seçenekler çıkar bu girdiğiniz bilgiler kimler tarafında görün veya görünmesin gibi seçenekler var.
all my networks and all my friends ( Tüm ağ ve arkadaşlarım )
some of my Networks and all my friends ( Ağların bir kısmı ve arkadaşlarım )
Only my Friend : Yalnızca arkadaşlarım görebilsin..
Screen Name : Sizin ICQ, MSN, Yahoo gibi bazı Online Messenger programları kullanıyorsanız size ulaşıcakları takma isimlerini giriyorsunuz.
Mobile ve Land Phone : Ev ve cep telefon bilgileriniz.
Adress City, Country Zip, : Açık adresiniz bulunduğunuz şehir ülke ve posta kodlarını sizin tercihiniz girip girmeme konusunda eğer girdiğiniz taktirde Yanındaki güvenlik seçeneklerini kullanır herkese açık olmamasına dikkat ediniz..
Web Sitesi : Kişisel web siteniz var ise bu kısma girebilirsiniz.
Relationships ; iLişkiler sizi aradıklarında ne tür arkadaşlıklar aradığınızı belirttiğiniz kısım
Interested : Men - Erkek, Women - kadın
Relationship Status : İlişki türünü seçiniz.
- Single - Tek
- In a Relationship - Tek ilişki
- Engaged - Nişanlı
- Married - Evli
- It' s Comlicated - Farketmez
- In a open Relationship - her türlü ilişkiye açık
Looking for: Neden arıyorsun
Personal : Kendinizi anlatıcağınız kısım hobileriniz, hangi muzikleri dinlediğiniz fobilerinizi bunları girebilirsiniz.
Education - Eğer okul arkadaşlarınızı arıyorsanız ve sizi arayan arkadaşlarınızın bulmasını istiyorsanız bu bilgileri eksiksiz olarak doldurmalısınız..
College/University : Hangi Kolej veya üniversiteden mezun olduğunuz ve yılınızı soruyor.
High SchooL : Hangi liseden mezun olduğunu ve yılınızı soruyor..
Work : Çalışıyorsanız şirket bilgilerinin sorulmakta
- Employer ; Hangi firmada çalışıyorsunuz ismini yazınız.
- Position : Firmadaki pozisyonunuz.
- Description : Firmadaki görevinizi ayrıntılı anlatabilirsiniz.
- City : Hangi şehirde çalışıyorsunuz
- Time Period : Hangi zaman dilimlerinde çalışıyorsunuz..
Picture : Profil kısmınıza resminizi ekleyebilirsiniz. Gözat tıklayarak profilinizde görünmesini istediğiniz resminizi seçip Upload Picture ile resminizi upload edebilirsiniz.
Facebook Gizlilik Ayarları ;
- Privacy Overview - Gizlilik bilgileri
- Privay Privacy Settings For Search - Arama için gizlilik ayarları
- News Feed and Mini Feed Privacy
- Poke Message and Friend Request Settings - Mesaj Arkadaş isteklerinin gizliliği
- Privacy Settings for Added Applications
- Privacy Settings for External Websites
Facebook ta ilkokul arkadaşlarımızı nasıl bulabiliriz.. :)
Friends arama yapmak istiyorsanız bunu üye olurken bu kısımdan bahsetmiştim. Kullandığınız web mail adreslerini kullanarak listenizde kayıtlı olan arkadaşlarınızı direk olarak bu kısma ekleyebilirsiz bunu tercih etmiyorsanız soL üst kısımda bulunan Search kullanrak arama yapabilirsiniz.
Search yan tarafında bulunan küçük ok işaretini tıkladığınızda küçük bir menü açılıcak burada size arama yapmanız için 4 farklı seçenek sunmaktadır.
Find Classmates ( Sınıf Arkadaşlarım buL ), seçeneğini kullanarak arama yapmak istediğimizde 2 farklı seçenek sunuyor kolej tarafından araştırın yada lise tarafından araştırın bu iki seçeneği kullarak okul arkadaşlarınızı bulabilirsiniz.
Find Coworkers ( İş arkadaşlarım buL ) : Şirket ismini ve arkadaşınızı ismini girdiğinizde bu kriterlere uygun isimleri size listeliycektir.
Advanced Search ( Gelişmiş Arama ) : 5 kategoride gireceğiniz özelliklere göre arkadaşlar ulaşabilirsiniz.
Browse ( Dizin ) : Bağlı bulunduğunuz ağda yada farklı bir ağda ara yapabilirsiniz burada belli özellikler seçerek arkadaşlar bulabilirsiniz. Evli, bekar sevgili, bay bayan, belli yaş aralığı aradığı ilişki türü politik düşüncesi şeklinde bazı özellikleri seçtikten sonra aradığınız özelliklere göre listeleme yapmaktadır.
Bulduğunuz Arkadaşınızı Listenize Ekleyin
Arkadaşınızı listenize eklemek istiyorsanız resminin sağ tarafında bulunan Add to Friends basarak listenize ekliyorsunuz açılan pencere Add a personel message kullanarak karşı tarafa iletmek istediğiniz mesajda beraberinde kullanıcıya ulaşacaktır bu ön yazı karşı tarafın sizi eklemesi için ön referans olucaktır kullanılmasında fayda var.
Facebook' da Guruplar ;
Facebook arkadaş aramak ve mesajlaşmanın dışında birde gruplar var her konuda çeşitli gruplar bulabilirsiniz bu guruplara nasıl üye olabilirsiniz veya siz kendiniz nasıl bir grup oluşturabilirsiniz.?
Açılan guruplara üye olmak veya kendimiz bir gurup açmak için sol tarafta bulunan tıklamanız yeterli açılan menüde bize iki seçenek sunmaktadır. Biri gurup arama yada kendi gurubunuzu kurabilirsiniz.
Arkadaşlarınızdan bir gurup ismi duydunuz ve bu gurubu aramak istiyorsanız Search for Groups kısmına adını yazarak arama yapabilirsiniz. ama eğer kafanızda bir grup ismi yok ise diğer özellikleri kullanarak kendinize uygun gurupları seçebilirsiniz. bunun için Groups sayfasında sol üst köşede bulunan Browse Groups ve Popular Groups kullanarak gurupları inceleyebilirsiniz.
Bu kısımda bağlı bulunduğunuz ağa göre açılmış olan grupları karışık şekilde listelenmiş halde görüceksiniz ana sayfada 10 adet görüntülenmektedir sayfanın altında üstünde 1.2.3 şeklinde sayfa numaraları bulunmaktadır. Sağ tarafta bulunan Filtre yardımı ile belirlediğiniz kriterlere göre bu sayfa sayısını azatmış olucaksız ve onlarca gurubun arasında kaybolmamış olucaksınız.
Bu kısımda dikkat etmeniz gereken nokta sol üst köşede bulunan Popular Today in yazısı altında bulunan linkler See what' s Popular Today ( Bugünün en popüler gurupları ) See what's active now ( Bugünün en aktif gurubu ) bu şekilde en popüler ve en aktif grupların listesini görebilisiniz.
Groups dahil olma ;
Klasik bir arama yaparak bir gurup bulduk grubu inceliyelim ve bu guruba nasıl dahil olucağımızı öğrenelim.
Resimde gördüğünüz İstanbul Üniversitesi nin bir grubu Network yazan yer hangi ağda olduğunu gösteriyor Size ise guruba dahil olan kişi sayısını Type gurubun hangi kategoriye dahil olduğunu New ise hangi zaman diliminde ne nelerin güncellendiğini gösteriyor.
Gurubu daha ayrıntılı incelemek istiyorsanız View Group basarak inceleyebilirsiniz. Eğer incelemeden hemen guruba dahil olmak istiyorsanız Join Group basarak gruba dahil oluyorsunuz
Dahil olduğumuz Group Sayfasını inceleyelim..
Information : Gurubu özetleyen bilgiler bulunuyor dahil olduğu ağ gurubun amacı nedir web adresinin bulunduğu kısım.
Photos : Guruba eklenen resimler Photos yazı altında şöyle bir ifade yer alıyor. Displaying 4 of 7 photos bu ifade ana sayfa 4 resim görünmekte ve toplamda 7 adet resim olduğunu ve tüm resimleri görmek için See All basarak görebilirsiniz.
Video : Gubuna eklenen videoları gösteriyor Photos konusunda bahsettiğimiz Display ifadesi tüm bölümler için geçerlidir.
Posted Items : açılan tartışmalar
Members : Guruba üye olanların listesi ve toplam üye sayısını gösteriyor See All ile tüm grup üyelerini görebilirsiniz.
Related Groups : bu gruba benzer grupların listelendiği alandır.
Admins : gurup aminlerinin isimlerinin bulunduğu alan
Create Groups ( Gurup kurma )
Sizinde bir Facebook gurubunuz olmasını istiyorsanız sağ üst köşede bulunanan butonuna basarak kurma işlemine başlayalım..
Group Info ;
Group Name: Gurup ismi
Network: Hangi ağa dahil olucağını belirleyin.
Description: Gurubunuz içeriğini anlatan ön yazı
Group Type: Gurubun dahil olacağı kategori ve alt kategorisini belirleyin.
Recent News : Yeni Konular
Website: Kişisel Web siteniz
Email : elektronik posta adresiniz.
Street : Sokak adı
City : Bulunduğunuz şehir
Options : Bu kısımda önemli olan Enable photos. Enable videos. Enable posted items. bu konularda 2 seçenek sunuyor Allow all members to upload yapılan upload tüm kullanıcılara açık Only allow admins to upload sadece gurup yöneticisi yetkilidir şeklinde bu kısımları kısıtlayabilirsiniz.
Access : Diğer bir önemli olan kısım burası Access ile grubunuza kimlerin üye olacağını belirliyorsunuz.
This group is open. Gurup tüm kullanıcılara açıktır isteyen herkese gruba dahil olabilir This group is closed. Gurup tüm kullanıcılara kapalıdır sadece yöneticilerin onayladığı kişiler guruba dahil olabilirler. This group is secret. Bu guruba sadece yöneticinin daveti ile katılabilirler bu 3 seçenekten birini belirleyebilirsiniz.
Publicize: Aramalar sonuçlarında gurubunuzun durumunu belirleyebilirsiniz. Show this group on the Networks page and in search results. seçeneğini işaretlediğiniz taktirde aramalar sonucu gurubunuz ama listesinde çıkacaktır.
Group Picture ;
Gurup bilgilerinden sonra gurubumuza ait bir resim koyabilirsiniz. Gözat tıklayarak JPG, GIF, PNG uzantılar bir resim upload edebilirsiniz..
Members :
Son kısım olan Members üye yönetimi ve üye davet edilen kısımdır. Sağ üst köşede Invite Friends on Facebook yazan kısımda facebook listenizde kayıtlı kişileri gurubunuza davet edebilirsiniz. Invite People who are not on Facebook via email ise davet mail adresleri yazdığınız kişileri gurubunuza davet edebilirsiniz. Sol üst köşede ise Show members yazan kısımda ise üye görüp yönetebildiğiniz kısım burada üyeleri yasaklı olanları tek pencerede görebilirsiniz.
Applications ( Uygulamalar Yükleme ) ;
"Facebook Applications" denilen ve özellikle kendi sitenizin özelliklerini Facebook kullanıcılarının da uygulama olarak kullanmasını ve birbirleri ile paylaşmasını istiyorsanız ayrıntılar için burada öğrenebilirsiniz.
Örnek bir uygulama yükleyelim ;
Bir uygulama yüklediğinizde Sol köşede bulunan Applications tıkladığımızda uygulamaların bulunduğunu sayfa açılıcaktır.
Sol kısımda For Facebook Profiles kısımda kategorilere ayrılmış toplam 9801 uygulma bulunmata ayrıca üst kısımlarda bulunan En yeni uygulamamlar en çok kullanılan gibi kısımlara ayrılmış uygulamalarıda görebilirsiniz..
Türk bayrağı uygulamasını yükleyelim ;
Türk bağrağı uygulamasına tıkladığımızda bu uygulama ilgili sayfa açılıcaktır bu uygulamanın ne işe yaradığını bu kısımda yazıyor bu uygulamanın sonuçları Profilinize Türk bayrağı ekliyor. Yüklemek için Add Application tıkladığınızda Profilinize uygulamayı eklemeye başlıyoruz.
En son kısımda bu uygulamanın listenize kayıtlı olan bu kişilerinden haberdar olmasını istiyorsanız onlarada davetiye gönderebilirsiniz.. Bu işlemi skip geçebilirsiniz Profil kısmına baktığınızda Türk bayrağının eklendiğini görüceksiniz..
4 yorum:
Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told
used to be a entertainment account it. Glance advanced to far added agreeable from
you! However, how can we keep in touch?
Here is my web site - best stocks for 2011
Greetings! Very useful advice in this particular post!
It's the little changes that make the largest changes. Thanks for sharing!
Check out my blog post - forex day trading systems
Its like you read my mind! You seem to know a lot
about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you could do with some pics to drive the message home a
bit, but other than that, this is excellent blog.
A fantastic read. I'll certainly be back.
Feel free to visit my homepage; compare online trading
Please let me know if you're looking for a article writer for your site. You have some really good posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some content for your blog in
exchange for a link back to mine. Please send me an email if
interested. Thanks!
my page :: http://apps.facebook.com/slotsfever
Yorum Gönder